NEW CD: “INSANE” (2018)

by Christos P. Ghikas
Ένα μικρό βήμα για τον Μιχάλη Ρακιντζή, ένα τεράστιο άλμα για την παγκόσμια μουσική βιομηχανία... Read More


Mihalis Rakintzis - INSANE - 2018

Mihalis Rakintzis – INSANE – 2018

H πολυετής κρίση που βίωσε η Πατρίδα μας σε ηθικό-αξιακό και εν συνεχεία σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο (μια και η οικονομική χρεοκοπία αποτέλεσε κατ’ ουσίαν απόρροια της ηθικής χρεοκοπίας η οποία προηγήθηκε ξεκινώντας αρκετές δεκαετίες ενωρίτερα) ήταν κατά μία άποψη μια πολύ καλή ευκαιρία να γίνει ένας διαχωρισμός στο τι αξίζει και τι όχι αποκαλύπτοντας το κίβδηλο και το επιφανειακό και αναδεικνύοντας-ενισχύοντας αυτό που έχει πραγματική και εν δυνάμει διαχρονική αξία. Όπως σε όλα τα επίπεδα έτσι και στο καλλιτεχνικό η σχεδόν υπερδεκαετής κρίση στην Πατρίδα μας που εκκίνησε αρχές του 2008 και εντάθηκε από το 2010 και μετά, βαίνοντας πλέον εν έτει 2018 προς το τέλος της, αποκάλυψε πολλά για την πραγματική αξία των πραγμάτων. Καριέρες καταστράφηκαν, συστήματα που στηρίζονταν σε σαθρά θεμέλια κατέρρευσαν, ΜΜΕ που ανέδειξαν τραγουδιστές, συνθέτες και μουσικούς παραγωγούς χρεοκόπησαν κλπ. κλπ.

Στα πλαίσια αυτού του μεταβατικού σταδίου και της κρίσιμης συγκυρίας όπου η χειμαζόμενη Πατρίδα μας συμπεριλαμβανομένης της κατά πολλούς πάσχουσας ελληνικής μουσικής σκηνής προσπαθεί να ανακάμψει, αναδεικνύονται ευτυχώς αυτοί οι καλλιτέχνες και δημιουργοί που αξίζουν πραγματικά γιατί πολύ απλά η δουλειά τους είναι σοβαρή, ποιοτική, προσεγμένη μα πρωτίστως η σχέση τους με το κοινό είναι σχέση πραγματικής φιλίας, εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας, δοκιμασμένη πολλάκις στο πέρασμα των ετών.
Υπό τις άνωθι συνθήκες και ευρισκόμενοι στο έτος-ορόσημο 2018 ένα πολύ σημαντικό γεγονός για τα ελληνικά μουσικά δρώμενα λαμβάνει χώρα.

“Ένα μικρό βήμα για τον Μιχάλη Ρακιντζή, ένα τεράστιο άλμα για την παγκόσμια μουσική βιομηχανία…”

Αρνούμενος πεισματικά να συμβιβαστεί στα κελεύσματα της καλλιτεχνικά αν όχι παρακμάζουσας τουλάχιστον νοσούσας εποχής μας, ο Μιχάλης Ρακιντζής επιστρέφει δυναμικά πιο εκρηκτικός από ποτέ με ένα νέο CD-πραγματικό κόσμημα στην Ελληνική μουσική σκηνή αλλά και διεθνώς μια και πρόκειται για τραγούδια με τόσο πρωτοποριακό style και μελωδίες που είναι ικανά να διαμορφώσουν νέες τάσεις στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία. Το νέο CD με τίτλο “INSANE” που κυκλοφόρησε επισήμως την 01.02.2018 περιλαμβάνει δέκα (10) ολοκαίνουρια τραγούδια-ύμνους στην αγάπη, τον ακραιφνή ρομαντισμό και το αληθινό συναίσθημα, αποτέλεσμα του ταλέντου και του καλλιτεχνικού ήθους που σμίγουν αρμονικά στην περίπτωση του εν λόγω καλλιτέχνη-πραγματικού διαμαντιού του ελληνικού πενταγράμμου. Πρόκειται για ένα πολύ προσεγμένο δισκογραφικό βήμα δουλεμένο (καθώς φαίνεται) με περισσό μεράκι το οποίο (ως συνήθως) υπογράφει εξ’ ολοκλήρου ο δικός μας για πάντα Μιχάλης ήτοι η ερμηνεία, η μουσική, οι στίχοι, η ενορχήστρωση, ο προγραμματισμός αλλά και η ίδια η παραγωγή φέρουν την τιμημένη και δοξασμένη σφραγίδα/υπογραφή του (“ΜR: Μihalis Rakintzis”).

O τίτλος της νέας δισκογραφικής δουλειάς του μεγάλου αυτού Έλληνα Ερμηνευτή, Μουσικοσυνθέτη, Στιχουργού και Μουσικού Παραγωγού δεν είναι τυχαίος εφόσον σκοπό από το πρώτο κιόλας άκουσμα έχει να «τρελάνει» όχι μόνο το πιστό εδώ και πάνω από τρεις (3) δεκαετίες ανά την υφήλιο ακροατήριο και κοινό του αλλά και οποιονδήποτε άλλον ακούσει τα τραγούδια του δίσκου. Οι νέοι πειραματισμοί σε επίπεδο σύνθεσης αλλά και ερμηνείας και ο μεταμοντέρνος, «κρυστάλλινος» ήχος του Μιχάλη αποτελούν ένα εξόχως καινοτομικό μουσικό Project συνολικής διάρκειας 41 λεπτών και 17 δευτερολέπτων απόλυτου εκστασιασμού και πραγματικής απόλαυσης. Super computerized ήχοι, τραγούδια hard-style, ρυθμικά, συναισθηματικά, ETHNIC, λαϊκά καθώς και rock μπαλάντες συναπαρτίζουν το νέο CD του Μιχάλη Ρακιντζή. Δέκα αδαμάντινα άσματα πραγματικά το ένα καλύτερο από το άλλο.

“That’s one small step for Mihalis Rakintzis, one giant leap for the World Music Industry…”

Κάτωθι παρατίθεται μια όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική κριτική των νέων κομματιών του CD: INSANE (2018) του Μιχάλη Ρακιντζή κατόπιν των πρώτων δεκάδων απανωτών ακροάσεων που έχω επαναλάβει μέχρι στιγμής για το κάθε κομμάτι.

Track 01: “INSANE”

Το ομώνυμο τραγούδι του CD ονόματι “INSANE” αποτελεί το 1ο κομμάτι του album και το όνομά του δικαιολογείται πλήρως γιατί ακούγοντάς το καταλαβαίνει ο καθένας ότι πρόκειται για το πιο τρελό hit του αιώνα!
Το “INSANE” είναι ένα άκρως ρυθμικό-εμπορικό κομμάτι, ανεβαστικό όσο δεν μπορεί να φανταστεί κανείς που σε ξεσηκώνει, σου φτιάχνει τη διάθεση, σε εκστασιάζει και όπως προσωπικά συνηθίζω να λέω σε … «κολαφιάζει». Την πρώτη φορά που το άκουσα φυσικά δεν μπορούσα να συνεχίσω στο 2ο κομμάτι αλλά πάτησα το repeat περίπου 15 φορές απανωτές ήτοι περίπου μια ώρα μέχρι να προχωρήσω στο επόμενο. Βασικά είχα μαγνητιστεί τόσο στο ρυθμό του που μετά δυσκολίας η αγωνία και λαχτάρα μου να ακούσω και τα υπόλοιπα τραγούδια τελικά υπερτέρησαν και με έκαναν να χτυπήσω το “next”.
Δίχως κανένα ίχνος υπερβολής το κομμάτι αυτό ακόμα και με μηδενικό promotion θα μπορούσε να αποτελέσει το σουξέ όχι των επόμενων μηνών αλλά και των επόμενων δεκαετιών και να μην πάψει να ακούγεται ποτέ σε clubs και άλλους χώρους διασκέδασης, ανεμελιάς, χορού και ψυχαγωγίας.
Συνδυάζει πολύ beat, υπερ-ανεβαστική ενορχήστωση, αξεπέραστη μελωδία και ρυθμό καθώς και ένα ρεφρέν μοναδικό και άκρως κολλητικό-μεταδοτικό. Γενικότερα στο κομμάτι αυτό συνυπάρχει αξεπέραστο χιούμορ, διαυγής-κρυστάλλινος ήχος και μια ερμηνεία όπως μόνο ο Μιχάλης μπορεί…
Μόνον Αυτός (The one and only Mike) μπορεί να κουμπώσει έτσι στις ζωές μας…
Θα έδινα βαθμολογία στο εν λόγω τραγούδι με άριστα το δέκα (10), δέκα με … πολλούς τόνους (10’’’).

Βαθμός: 10’’’/10

Track 02: “Νομίζεις”

Σε αυτό το άσμα παρακαλώ χαμηλώστε τα φώτα, μην προσπαθείτε να ανιχνεύσετε συναισθήματα και απολαύστε… Είναι κατ’ εμέ ο μέγας ΥΜΝΟΣ στο συναίσθημα. Ό,τι πιο συγκινητικό έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια στη ζωή μου. Είναι το κομμάτι που από την εισαγωγή του ακόμη με έκανε να δακρύσω.
Πρόκειται για ένα από τα μακράν καλύτερα Ethnic-λαϊκά άσματα που μόνο ο Μιχάλης μπορεί τόσο να γράψει όσο και να ερμηνεύσει. ΔΥΝΑΤΟ όσο κανένα!
Το κομμάτι αυτό αποτελεί εκρηκτικό μείγμα Ανατολής και Δύσης, ό,τι δηλαδή είναι και η Πατρίδα μας. Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ, Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗ…
Η ενορχήστρωση του εν λόγω ύμνου καθώς και τα βυζαντινοστραφή αμανέδικα γυρίσματα του Μιχάλη κατά την ερμηνεία του είναι πραγματικά ασύλληπτα.
Συγχωρέστε με εάν η βαθμολογία μου φανεί υπερβολική, άτοπη ή υποκειμενική αλλά φρονώ πως η κλίμακα του 10 δεν είναι αρκετή για να βαθμολογηθεί αυτός ο ύμνος.

Βαθμός: 11/10 (σπάνε τα κοντέρ μαγείας).

Track 03: “Kρίση ειλικρίνειας”

Και συνεχίζουμε σε ένα ακόμη πολύ δυνατό κομμάτι για πολύ «χτύπημα». Ο Μιχάλης σε μια «κρίση ειλικρίνειας» μας ομολογεί ότι ναι… αυτός είναι ο μάγος της σύγχρονης (αλλά και μελλοντικής) ελληνικής μουσικής σκηνής.
Δυνατός ρυθμός, αξεπέραστη ερμηνεία, πολλά γκάζια, ακόμη περισσότερη απόλαυση.

Βαθμός: 10/10

Τrack 04: “Zήσε το όνειρό σου”

Και εδώ στεκόμαστε κατά τι παραπάνω. Πρόκειται για ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΥΜΝΟ σε αυτούς που θέλουν ακόμη να ονειρεύονται. Πρόκειται για το κομμάτι του CD στο οποίο ο Καλλιτέχνης (με «Κ» κεφαλαίο) κάνει επίδειξη της κλάσης του. ΑΣΜΑ ΑΣΜΑΤΩΝ.
Διαστημική μουσική, απίστευτη ερμηνεία, φιλοσοφημένος στίχος γεμάτος αποφθέγματα ζωής.
Κομμάτι από άλλον πλανήτη ή καλύτερα από άλλο μουσικό γαλαξία, τον γαλαξία του δικού μας για πάντα MR. Ονειρεμένος ύμνος βγαλμένος από το μακρινό μέλλον.
Γιατί το μέλλον ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους…

«Μα τι σου λέω
τι είν’ η ζωή μας τελικά
ένα όνειρο είναι
και όπου θέλει αυτό σε πάει
ΖΗΣΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΣΟΥ»

Φυσικά αυτά τα κομμάτια δεν μπορεί να τα βαθμολογήσει κανείς παρά μόνον να τα ακούσει,
να τα καταλάβει, να τα απολαύσει, να μαγευτεί και να ονειρευτεί σιγοτραγουδώντας τα.
Όντας λοιπόν ιεροσυλία να ‘βαθμολογήσεις’ (ή να κατηγοριοποιήσεις) αυτό τον ΥΜΝΟ με άριστα το 10, γι’ αυτό ενδεικτικά το βαθμολογώ με 11/10 (ή και με άριστα 10 μετά πολλών τόνων) προσπαθώντας να δείξω ότι πρόκειται για κομμάτι ονειρικό.

Βαθμός: 11/10

Track 05: “Αυτά τα μάτια”

Και πάμε σε πολύ συναίσθημα και μείωση των γκαζιών σε κάτι πιο ήρεμο, ερωτικό μα άκρως μελωδικό. Η καλύτερη συνταγή για αφιερώσεις. Αλησμόνητα αυτά τα μάτια μια φορά άμα τα δεις…
Ερωτικός στίχος, καινοτομική και πρωτοποριακή μουσική που μόνο να σε τρελάνει και να σε κάνει να κολλήσεις μαζί της μπορεί (όπως και όλων των άλλων κομματιών φυσικά).

Βαθμός: 10/10

„Das ist ein kleiner Schritt für Mihalis Rakintzis, aber ein riesiger Sprung für die Weltmusikindustrie…“ (DE)

Track 06: “Λάθος μας”

Κι εδώ ο Καλλιτέχνης πάει να μας τρελάνει τελείως! Έχει φτιάξει ένα κομμάτι πραγματικό δυναμίτη που είναι λαϊκό και hard-style μαζί. Ύψιστος βαθμός καινοτομίας, μαγικός συνδυασμός, φοβερές μελωδίες, απόλαυση. Ο Καλλιτέχνης αποδεικνύει εδώ με πασιφανέστατο τρόπο ότι είναι ο μοναδικός “Kαθώς πρέπει ροκάς” που μπορεί να γράφει και να ερμηνεύει τα καλύτερα μακράν λαϊκά άσματα στην επικράτεια.
Κόλλημα στο repeat δεκάδες φορές. Αν τα προηγούμενα άσματα με τρέλαναν στην κυριολεξία ή με έκαναν να δακρύσω και να συγκινηθώ (βλ. το Track 02: “Noμίζεις”), το παρόν κομμάτι με αρρώστησε τελείως.

«Λάθος μας που κοιταχτήκαμε,
λάθος μας που ανοιχτήκαμε,
τιμωρηθήκαμε…»

Βαθμός: 10’/10

Τrack 07: “Καδρόνια”

Εδώ κυρίες και κύριοι ανεβάστε την ένταση και αρχίστε να τρελαίνεστε ακόμη περισσότερο. Μες στην απόλυτη ησυχία βάλτε τέρμα τα ηχεία και ΞΕΣΠΑΣΤΕ! Τσίτα, πίτα, τέρμα, τέζα, τέντα, τίγκα όλα. Είναι και το ξέσπασμα μία μέθοδος και ένας τρόπος για κάποιους στον αγόγγυστο αγώνα που δίνουν για να ξεχάσουν κάτι που τους πλήγωσε.

«Δεν ξέρετε πόσο θα κρατήσει η θλίψη αυτή
Για λίγες ώρες ή μια ολόκληρη ζωή…(;)»

Πολύ δυνατό κομμάτι, ακραιφνώς rockάδικο και … insane.

Βαθμός: 10/10

Track 08: “Ψάξε το αστέρι σου”

Υπεργαλαξιακή μουσική, διαστημικός ήχος, ταξιδιωτικός ρυθμός, ψυχεδελικό κομμάτι. Ερμηνεία, μουσική, στίχοι με την υπογραφή του MR. Ισχυρότερη εγγύηση δεν υπάρχει.

Βαθμός: 10/10

Track 09: “Flight cancelled”

Και πάμε στην πιο ερωτική rock μπαλάντα των τελευταίων πολλών ετών. Ο γνώριμος Μιχάλης ο μεγάλος μας ακραιφνής ροκάς παίρνει την ηλεκτρική του κιθάρα και … μας μαγεύει.
Πρόκειται για ένα κομμάτι ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΟ. Μια μπαλάντα από ΑΤΟΦΙΟ ΧΡΥΣΑΦΙ. Σε κάνει να σκεφτείς, να αναλογιστείς, να δακρύσεις, να συγκινηθείς. ΥΜΝΟΣ στην αγάπη.

«Μου ‘δωσες χρόνο να σκεφτώ
να ‘σαι καλά σ’ ευχαριστώ
με έκανες πιο δυνατό…»

Βαθμός: 10’/10

Track 10: “Tρύπωσε”

Μόνο ο Μιχάλης θα μπορούσε να γράψει ένα τόσο πρωτοποριακό κομμάτι. Hard-style ρυθμοί, ερμηνεία με υπογραφή MR και τα μυαλά στα blender.
Τρυπώστε στην ασφαλή φωλιά της μουσικής μαγείας και απολαύστε.

Βαθμός: 10/10

Γενικός Βαθμός Νέου Album του Μιχάλη Ρακιντζή με τίτλο “INSANE” (2018): 10’/10

ΥΓ: Μιχάλη μπορεί να φανεί τετριμμένο αλλά θα το επαναλάβω:

“Σε ευχαριστούμε από καρδιάς για τα συναισθήματα που μας επικοινωνείς μέσα από τα τραγούδια σου”.

__________________________

Καλήν ακρόαση εύχομαι σε όλες και όλους!

-|| @ChrisGhikas || Athens, Greece ||-

__________________________

Πατήστε στα λίνκ από κάτω για να ακούσετε τον δίσκο του Μιχάλη Ρακιντζή, INSANE (2018)