Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη δύναμη για να αφιερωθείς σε αυτό που αγαπάς

by Σπύρος Καλαματιανός
Ο Μιχάλης Ρακιντζής δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς εδώ και πολλά χρόνια έχει αποδείξει ποιος είναι και τι κάνει… Read More


Ο Μιχάλης Ρακιντζής δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς εδώ και πολλά χρόνια έχει αποδείξει ποιος είναι και τι κάνει… Είναι ένας εκ των κορυφαίων καλλιτεχνών, που μετράει σπουδαίες διακρίσεις και διαχρονικές επιτυχίες, τόσο εντός συνόρων όσο και εκτός… Είναι ένας άνθρωπος, σεμνός, ταπεινός που θέλει να μιλάει μόνο μέσα απ΄την δουλειά του, κάτι που το καταφέρνει πάρα πολύ καλά μέχρι και σήμερα…

Πρόσφατα τον συνάντησα και παρά το πολύ φορτωμένο πρόγραμμα του, με υποδέχτηκε με χαρά και μου παραχώρησε μια σπάνια και πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη για λογαριασμό του KoitaMagazine.

Θα ήθελα να ξεκινήσουμε την συνέντευξη μας λέγοντας μου τα νέα σας επαγγελματικά βήματα…

Μόλις κυκλοφόρησε το νέο μου cd “INSANE”.
Ενα cd που εκφράζει την επιθυμία μου για πολυμορφικότητα, καθώς συνταυτίζει τις δικές μου μουσικές αναζητήσεις και προτιμήσεις μαζί με αυτές των φίλων της μουσικής μου όπως μου τις επικοινωνούν  κατά καιρούς.
Το Insane, λοιπόν, είναι η απαρχή μιας ατομικής πορείας που συνοδεύεται από την ίδρυση του προσωπικού μου label, με στόχο την πιο άμεση και ταχύτερη επικοινωνία της μουσικής μου σε μια εποχή που διψάει για τέτοιες πρωτοβουλίες.

Αλλά όπως θα έχετε καταλάβει τόσα χρόνια, η μουσική μου πυξίδα δεν δείχνει ποτέ την ίδια κατεύθυνση.

Μουσικά αυτό μεταφράζεται ως εσωτερική αναζήτηση και ανάγκη εξέλιξης μέσα απο μια διαδρομή όπου ο χρόνος, παραδόξως, είναι αγαπημένος σύμμαχος.
Καλλιτεχνικά, η μετάφραση απεικονίζεται στο insane-εξώφυλλο του cd.
Το “INSANE” θα το παρουσιάσω και live για πρώτη φορά στην επερχόμενη συναυλία μου στο Gagarin205, στις 2 Μαρτίου. Αργότερα θα ακολουθήσουν και άλλες εμφανίσεις ανά την Ελλάδα.

Mihalis Rakintzis

Mihalis Rakintzis

Όταν ακούτε τις λέξεις Μουσική, Σύνθεση, Ήχος, Νότες. Τι εικόνες σας έρχονται στο μυαλό;

Η μουσική, η σύνθεση, ο ήχος και οι νότες είναι για μένα ολόκληρη η ζωή μου, όπως την αφουγκράζομαι, όπως την αντιλαμβάνομαι, όπως θα την περιέγραφα σε κάποιον φίλο μου. Άλλωτε με απόλυτη σοβαρότητα και σεβασμό και άλλωτε μέσα απο ένα χιουμοριστικό πρίσμα για να διατηρούνται απόλυτα οι ισορροπίες.

Μετράτε πολλές και σπουδαίες συνεργασίες & επιτυχίες.  Ποια όμως ήταν αυτή που σας σημάδεψε και ήταν σταθμός στην μέχρι τώρα καριέρα σας;

Η σπουδαιότερη και ως εμπειρία ζωής και ως συνεργασία ήταν αυτή με τον Ian Gillan των Deep Purple, το 1992 με το Get Away.
To να συναντάς απο κοντά και να συνεργάζεσαι με αυτόν τον γίγαντα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής ήταν και είναι ένα αξιοσημείωτο γεγονός όχι μόνο για τη δική μου πορεία αλλά και για τα ελληνικά μουσικά δρώμενα.
Το Get Away που ηχογραφήσαμε τότε, συμπεριλήφθηκε μόλις λίγα χρόνια πριν(2012) και στον δίσκο “Who Cares”,  του Tony Iommi (Black Sabbath) και του Ian Gillan. Απο την άλλη, θα ήθελα να αναφέρω ως ξεχωριστή και την συνεργασία μου με την Bonnie Tyler και την Σοφία Αρβανίτη με το “Desert is in your heart”, όπου και αυτό με τη σειρά του μόλις πρόσφατα συμπεριλήφθηκε στο album της Bonnie Tyler. Μεγάλη ευλογία για έναν δημιουργό να ζει τόσο δυνατές στιγμές με τόσο σπουδαίους καλλιτέχνες.

Τι θυμάστε πιο έντονα, απ΄τις συνεργασίες σας με τους Ian Gillan και Bonnie Tyler;

Αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ, είναι το πόσο χαρισματικά διαχειριζόντουσαν τον επαγγελματισμό τους με τη φιλικότητά τους.

“Η ζωή γνωρίζει τις ανάγκες μας. Της έχω εμπιστοσύνη.” -Μιχάλης Ρακιντζής

Αναμφισβήτητα είστε πρωτοπόρος και έχετε δική σας μουσική ταυτότητα. Αυτό έχει κόστος;

Μα αυτό είναι το ζητούμενο ή μάλλον θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο. Αυτό είναι η μουσική, ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται συνεχώς.
Αν είσαι τολμηρός δημιουργός όπως θέλω να πιστεύω για τον εαυτό μου, όχι μόνο μουσικά αλλά και στιχουργικά, δεν πρέπει να φοβάσαι να τολμήσεις όποιο και αν είναι το κόστος. Η εμπειρία μου μου δείχνει ότι ο κόσμος που αγαπά πραγματικά τη μουσική, επιβραβεύει μέσω των επιλογών του
τους δημιουργούς που καταθέτουν την αλήθεια τους και είναι δημιουργικά “ανήσυχοι”.

Θεωρείτε ότι η Ελληνική μουσική βιομηχανία περνάει κρίση;

Απολύτως. Δεν είναι μόνο προσωπική εκτίμηση αυτό, αλλά μια αντικειμενικά γενικευμένη αίσθηση.

Mihalis Rakintzis

Mihalis Rakintzis

Πόσο βοηθάει το ίντερνετ, αλλά και τα talent show στην εξέλιξη της Ελληνικής Μουσικής;

Άλλο το ίντερνετ και άλλο τα talent shows.
To internet απευθύνεται σε μια παγκόσμια κοινότητα χρηστών όπου ο κάθε δημιουργός καταθέτει το έργο του, τη φαντασία του, το όραμά του και σαφώς λειτουργεί εξελικτικά καθώς νέες τάσεις παρουσιάζονται και νέα μουσικά κινήματα γεννιούνται.

Η πολυφωνία δίνει τη σκυτάλη στην εξέλιξη.

Προστατεύει επίσης και το δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης.  Μπορείς να ακούσεις κάτι που δεν είναι mainstream, να εντυπωσιαστείς και να ξεκινήσεις να το
υποστηρίζεις.

Τα talent shows απο την άλλη, η μόνη δυναμική που έχουν είναι αυτή της πολύ γρήγορης αναγνωρισιμότητας. Δεν νομίζω ότι έχουν κάποια σχέση με την εξέλιξη της ελληνικής μουσικής. Άλλο η εξεύρεση μιας νέας φωνής και άλλο η ανακάλυψη ενός ταλαντούχου δημιουργού που είναι ο μόνος που μπορεί να συμβάλει στην εξέλιξή της μουσικής βάζοντας το προσωπικό του λιθαράκι.

Τόσα χρόνια επιτυχημένης πορείας από που αντλίεται δύναμη, για να συνεχίζετε με το ίδιο πάθος, την ίδια αγάπη για την μουσική;

Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη δύναμη για να αφιερωθείς σε αυτό που αγαπάς. Το μόνο που χρειάζεται είναι άσβεστο πάθος το οποίο προκύπτει απο την αληθινή σου σχέση με τη μουσική και την ανάγκη έκφρασης και προσωπικής αναζήτησης.

Ο Μιχάλης Ρακιντζής το 2018 αισθάνεται ολοκληρωμένος;

Αισθάνομαι ευχαριστημένος δημιουργικά. Δεν θέλω ποτέ να αισθανθώ ολοκληρωμένος διότι τότε θα έρθει ο εφησυχασμός και αυτό είναι κάτι που δεν πάει καθόλου στην ψυχοσύνθεση μου.

Ανεκπλήρωτα όνειρα έχετε που θέλετε να κάνετε πραγματικότητα;

Η ζωή γνωρίζει τις ανάγκες μας. Της έχω εμπιστοσύνη.

Πηγή κειμένου: koitamagazine.gr

__________________________

Πατήστε στα λίνκ από κάτω για να ακούσετε τον δίσκο του Μιχάλη Ρακιντζή, INSANE (2018)